Súlyosbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járvány helyzete

sertéspestis

Bár hazánkban ezidáig csak vaddisznókban mutatták ki az ASP jelenlétét, több európai országban már házisertésekben is megjelent a betegség. Az afrikai sertéspestis egy rendkívül agresszív betegség, a fertőzött állatok 3-4 napon belül elpusztulnak. Ráadásul azokban a házi sertés állományokban, ahol a vírus megjelenik, ott a teljes sertés állományt le kell ölni!

A háztáji állomány védelme érdekében az egyik legfontosabb járványügyi előírás, hogy a házisertéseket tilos állati mellékterméket tartalmazó élelmiszerhulladékkal (=moslékkal) etetni. Ez egyébként 2003 óta jogszabályi kötelezettség is, ám ilyen járványveszélyes időkben kiemelten fontosnak tartjuk az emlékeztetést: óriási gazdasági kockázatot vállal az, aki sertéseket ételhulladékkal táplál.

A járvány terjedésének megelőzéséért a lakosság is tehet. A legfontosabb szabály, hogy utazásaik alkalmával ne hozzanak magukkal sertéshúst és abból készült termékeket azokból a harmadik országokból, valamint EU-s területekről, ahol a betegség előfordul.

A betegséggel kapcsolatban további információkat olvashat a NÉBIH tematikus oldalán: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis