Meddig lesz bioüzemanyag pálmaolajból?

Újabb fontos lépést tehet az Európai Unió egy jobb világ felé: környezetvédelmi okok miatt az Európai Bizottság megszűntetné a pálmaolaj bioüzemagyagkénti felhasználását, jelentették be Brüsszelben. A testület azt sürgeti, hogy a pálmaolaj felhasználás mértéke 2023-ig ne haladja meg az idei mértéket, majd 2030-ig fokozatosan nullára csökkentené azt.

Az indoklás szerint a pálmaolaj több ok miatt is veszélyezteti a környezetet, mivel az előállítása az őserdők írtásával jár, és így komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Mindezeken túl a munkánk során mi is tapasztaljuk azt, hogy a használt pálmazsír újrahasznosításra való előkészítése jóval nagyobb energiaráfordítással jár. Ahhoz ugyanis, hogy kinyerjük a gyűjtésre használt tárolókból a használt pálmazsírt, minden alkalommal olvasztásra, így újabb és újabb hőenergia felhasználásra van szükség. Megítélésünk szerint is fontos előrelépést jelentene környezetvédelmi szempontból, ha a növényi olajból készülő biodízel alapanyagok közül kikerülne a pálmaolaj, tekintettel annak összességében vett negatív környezeti hatására.

Hogyan tovább?

Most az EU társjogalkotó szerveinek – a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek- két hónapja van arra, hogy ellenvetésüket megfogalmazzák. Amennyiben ilyenre nem kerül sor, úgy a jogi aktus életbe lép. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ez is érdekelhet

Súlyosbodott az afrikai sertéspestis (ASP) járvány helyzete